środa, 10 kwietnia 2013

Od kuchni: kruche rogaliki

 
 
Dziś zapraszam Was na kruche rogaliki J Przepis, który stosuję odkąd pamiętam, z kulinarnego zeszytu mojej mamy. Piękę je też odkąd pamiętam. I właściwie zawsze z marmoladą wieloowocową, ale można oczywiście nadzienie zrobić wedle własnego uznania, tutaj akurat jest dowolność J Z przepisu, który Wam podam powinno wyjść około 60-70 rogalików, także w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi J U nas znikają ekspresowo J Najlepsze jeszcze ciepłe. Można na koniec polać lukrem, ja robię pół na pół, czyli część z lukrem część bez.


Potrzebne będzie:
1 kg mąki
3 jajka
2 kostki margaryny
2 cukry wanilinowe
10 dkg drożdży (rozrobione ze śmietaną)
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem zagnieść, następnie wałkować partie ciasta. Rozwałkowane placki dzielić na 8 części, na każdej położyć odrobinę nadzienia i zawijać do środka.
Na upieczone rogaliki można polać lukier (szkl. cukru pudru zalana niewielką ilością wrzątku, następnie dodać kilka kropel aromatu, np. pomarańczowego).





 
Smacznego! J
 



21 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie!! Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Fajnie ze zamiescilas taki sprawdzony przepis-na pewno go tez wyprobuje:)
    rogaliczki prezentuja sie bardzo apetycznie - lubie takie przysmaki:)))))
    pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, sprawdzony i używany od wielu lat, także polecam serdecznie :)

      Usuń
  3. Uuuu wyglądają smakowicie!!!!
    W weekend przed Polską sobie zrobię chyba je na drogę ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;) Zuzia♥
    http://funfashion98.blogspot.dk/

    OdpowiedzUsuń
  4. moja babcia też takie często robi:) na pewno są równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają szalenie smakowicie!
    narobiłaś mi mega ochoty!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię podobne rogaliki ;) ale zamiast lukru u mnie jest cukier puder ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię cukier puder w wersji lukrowej bo sypki mi się na nich jakoś nie trzyma :)

      Usuń
  8. Mmmm ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja z babcią zawsze robię Rogaliki.; D
    POZDRAWIAM ! ; *

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez pieke takie rogaliki ale z nadzieniem rozanym, bo tak lubi moja rodzinka. Tylko moj przepis jest troszke inny. Gotowe ciasto zawijam w sciereczke i mocze w zimnej wodzie, kiedy wyplynie , walkuje i formyje rogaliki.
    Twoje wygladaja bardzo apetycznie, sprobuje wiec zrobic je "po Twojemu"
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam ten przepis, z którego Ty pieczesz rogaliki :) Jeszcze z niego nie korzystałam, ale może następnym razem :) I też właśnie myślałam o nadzieniu różanym, tak mi przyszło to do głowy, jak już rogaliki były zjedzone :)

      Usuń
  11. U mnie w Rodzinie ktoś takie robił... ; D
    Tylko nie pamiętam kot... : P
    Aż pokaże tego posta Mamie i się zapytam ! ; D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie!:) Ja robie takie rogaliki z gotowego ciasta francuskiego, ale Twój przepis jest na tyle prosty, że skuszę się na wypróbowanie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasami na szybko robię z ciasta francuskiego :)

      Usuń
  13. O matko, Martusia... jakie pysznosci... Juz wiem, co upiękę na niedzielę... Boska inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pożyczam przepis ;-)) Oby wyszło ;)) 3maj kciuki hihi

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubie takie rogaliki do herbaty.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję gorąco za pozostawienie komentarza :)

Jeśli Twój komentarz się nie pojawił, to znaczy, że nie nadawał się do publikacji. Każdy komentarz, nawet negatywny można napisać kulturalnie.

Czasami komentarz trafia do folderu SPAM, który nie zawsze sprawdzam, więc jeśli komentarz nie był niecenzuralny, a mimo to go nie widzisz, pewnie pojawi się z opóźnieniem.