Cześć! Dziś wpis o zbożach w diecie dziecka. Każda mama wie, że produkty zbożowe są ważnym elementem jadłospisu. Nie będę się rozpisywała o tym kiedy i jak wprowadzać je do diety maluszka, tylko skupię się na ich roli. Głównym składnikiem zbóż są węglowodany złożone, przede wszystkim skrobia. Stanowią one źródło energii, która jest w organizmie uwalniana powoli, dzięki czemu wystarcza na dłużej. Ziarna zbóż dostarczają również błonnika pokarmowego, białka roślinnego oraz witamin i składników mineralnych. Warto zadbać o to, aby w jadłospisie pojawiały się różnorodne zboża, ponieważ każde z nich ma nieco inną wartość żywieniową, smak i możliwość wykorzystania w kuchni. Jeśli o nas chodzi, to my rozszerzanie diety rozpoczęliśmy już dawno a zaczynałam od podawania produktów na bazie ryżu i kukurydzy. Teraz Mia zajada już różne smaki kaszek. Wybrałam dla niej kaszki z serii Skarby Zbóż, które są bez dodatku cukru co dla mnie jest ważną kwestią. Zboża kryją w sobie prawdziwe skarby. Dzięki nowym kaszkom z linii Skarby Zbóż, mamy je na wyciągnięcie ręki. Firma Nestle tworząc nowe produkty wykorzystała aż 8 rodzajów zbóż, co ułatwia komponowanie różnorodnych dziecięcych jadłospisów. Każda z kaszek serii Skarby Zbóż zawiera witaminy oraz żelazo, ważne dla rozwoju poznawczego dziecka. Tak jak już wspomniałam, produkty te nie zawierają dodatku cukru (oprócz naturalnie występujących cukrów), więc pozwalają zapoznać dziecko z naturalnym smakiem zbóż. A Wasze dzieci lubią kaszki? Dajcie znać w komentarzach. Całuję :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję gorąco za pozostawienie komentarza :)
Jeśli Twój komentarz się nie pojawił, to znaczy, że nie nadawał się do publikacji. Każdy komentarz, nawet negatywny można napisać kulturalnie.
Czasami komentarz trafia do folderu SPAM, który nie zawsze sprawdzam, więc jeśli komentarz nie był niecenzuralny, a mimo to go nie widzisz, pewnie pojawi się z opóźnieniem.