niedziela, 1 września 2013

__ Ciasto z malinami na piance budyniowej __



Mam dziś dla Was przepis na pyszne ciasto z malinami J Świeże maliny są jeszcze dostępne, ale można skorzystać również z malin mrożonych, dlatego też, to ciasto można piec o każdej porze roku.
 
Składniki na kruche ciasto:
·         2,5 szklanki mąki pszennej (może być także mąka krupczatka)
·         250 g zimnego masła lub margaryny
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         3 łyżki cukru pudru
·         5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywcząi włożyć do zamrażarki. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
 

 Budyniowa pianka:
·         5 białek
·         1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
·         1 opakowanie cukru wanilinowego
·         2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
·         1/2 szklanki oleju

Ponadto:
·         500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej – ja użyłam mrożonych, ponieważ ciasto i zdjęcia robiłam zanim pojawiły się świeże maliny)
·         cukier puder do oprószenia wedle uznania (ja nie posypuję).
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).



Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, można również oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! J



 


 

26 komentarzy:

  1. U lala wygląda przepysznie! Na pewno skorzystam z przepisu! Marta mówił Ci ktoś kiedyś, że Twoje przepisy są boskie! ;) Boskie, najlepsze, perfekcyjne! Mam pytanko : borykam się z cerą trądzikową i bliznami po wągrach. Ma pani jakiś pomysł jak mogę złagodzić rany i jak wyleczyć pryszcze? Z góry dziękuję i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Co do cery trądzikowej to polecam zabiegi kwasami u kosmetyczki, z własnego doświadczenia polecam, ponieważ efekty są znakomite :) A do pielęgnacji cery, kosmetyki specjalnie do takiej cery. Ja używam np. żel do mycia twarzy z Iwostin, a na noc krem złuszczający z 10% kwasem migdałowym z Pharmaceris.

      Usuń
  2. Jejku to musi być pyszne!!! Muszę wypróbować ten Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, uwierz mi, jest przepyszne, polecam :)

      Usuń
  3. mniam pyszności :) - fajne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. ojacie *.* wygląda bosko, aż mam ochotę na coś słodkiego :C

    OdpowiedzUsuń
  5. też dbam o to cały rok, ale po lecie szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurczę! Jest godzina 1 w nocy, A przez Twoje pyszne ciasto chce mi sie jeść, przepis skopiowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam go ostatnio!!!!!! MEGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przepysznie! Kocham maliny, własnie pije malinowy kompocik <3 Ostatnio jadłam to ciasto tylko, że z jabłkami i takze było przepycha :)))
    Pozdrawiam :) http://ludzietworzaswiat.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko *,*
    wygląda smakowice i to baaardzo <3

    http://kefashionsisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. łau, wygląda cudownie. muszę skopiować przepis tylko chyba maliny zamienię na dżem jagodowy, może wyjdzie mi coś a la mój ukochany pleśniak <3

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja w zeszły weekend jadłam właśnie to ciasto :) Słowa nie oddadzą smaku............. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, zgadzam się, ani słowa, ani też zdjęcia, nie są w stanie oddać smaku tego ciasta :)

      Usuń
  12. Uwielbiam malinki więc i to ciasto na pewno by mi przysmakowało :) Wygląda bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  13. super ciacho, spróbuję<3
    może obseracja na bloglovin

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję gorąco za pozostawienie komentarza :)

Jeśli Twój komentarz się nie pojawił, to znaczy, że nie nadawał się do publikacji. Każdy komentarz, nawet negatywny można napisać kulturalnie.

Czasami komentarz trafia do folderu SPAM, który nie zawsze sprawdzam, więc jeśli komentarz nie był niecenzuralny, a mimo to go nie widzisz, pewnie pojawi się z opóźnieniem.