poniedziałek, 18 czerwca 2012

Truskawkowe love ♥






Dla mnie, tak jak pewnie i dla Was, truskawki to najsmaczniejsze owoce sezonowe J Jak tylko się pojawiają zaczyna się u mnie truskawkowe szaleństwo – naleśniki z truskawkami, makaron z truskawkami, desery z truskawkami, koktajle i musy truskawkowe i smak z dzieciństwa ciasto na zimno z truskawkami. I dziś właśnie podam Wam mój przepis na to ciasto. Moja mama robiła je jak byłam mała. Właściwie to nie tylko z truskawkami jest ono tak pyszne, jak nie ma truskawek to robię z jagodami, a jak są już czereśnie to mieszam truskawki z czereśniami. W każdym razie na lato jest to ciasto idealne i ja robię je tylko latem, zimą nie ma co liczyć na świeże owoce z tych, które wymieniłam a bez tych właśnie owoców to już nie to samo.
Co będzie potrzebne:
·         Około 1 kg serka waniliowego (ja kupuję wiadereczko serka waniliowego z drobinkami wanilii w Biedronce, jest on przepyszny i moim zdaniem najlepszy do tego ciasta – żółte wiadereczko J)
·         1 kg truskawek
·         5 różnych kolorów galaretek (ważna uwaga!! Nie kupujcie galaterek, które szybko zastygają – nie pamiętam jaka to firma, ale są takie, które na opakowaniu zawierają informację, że zastygają w 30 minut – nie wiem czemu, ale te galaretki nie zastygają w połączeniu z serkiem i ciasto nie wyjdzie, sama się przekonałam niestety)
·         4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Na dnie okrągłej tortownicy układamy pokrojone truskawki. Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej przegotowanej wody, dosypujemy łyżkę cukru. Po rozpuszczeniu galaretki czekamy parę chwil aż przestanie być gorąca (może być jeszcze ciepła, byle by nie  była mocno gorąca) i dodajemy ¼ serka. Mieszamy aż masa będzie jednolita i wylewamy na pokrojone truskawki. Wkładamy do lodówki i czekamy aż całość zastygnie. Kolejne warstwy robimy identycznie, czyli jak pierwsza warstwa już zastygnie, układamy na niej pokrojone truskawki, rozrabiamy kolejny kolor galaretki, dosypujemy łyżkę cukru i po chwili jak delikatnie przestygnie dodajemy kolejną ¼ serka, mieszamy na jednolitą masę i wylewamy na tą już zastygniętą warstwę. Znowu wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Jak już zrobimy cztery kolory warstw, znowu kroimy na wierz truskawki i zalewamy tym razem galaretką już bez serka i bez cukru (rozpuszczoną w jednej szklance gorącej przegotowanej wody), tylko zanim zalejemy galaretkę, to tym razem musimy poczekać aż galaretka całkowicie ostygnie, ponieważ ciepłej raczej nie wstawimy do lodówki J Czyli jak już ostygnie, wylewamy na ciasto, wstawiamy do lodówki i całość już zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. I gotowe J
Pozostaje mi życzyć Wam smacznego J







Do zobaczenia na Facebooku!







10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda to cudo kulinarne :) Ale jego prawdziwe oblicze widoczne jest dopiero po przekrojeniu (jak widać liczy się wnętrze :)).
    Ale mam smaka na kawałek...... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam, akurat został ostatni :)

      Usuń
  2. ojej tuz to grzech zeby takie cuda na bloga wrzucac i kusic nimi innych obserwatorow :P wyglada pychaaaaaaa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam :) a myślałam, żeby jeszcze przepis na tort z bitą śmietaną i truskawkami pokazać :)

      Usuń
  3. wow super ciacho:) świetny wpis:)
    dziękuję Ci bardzo:*
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Monika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm pysznosci:)

    zapraszam seredcznie;)

    http://vixen1990.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. zgodnie z panującymi trendami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż chciałoby sie zjeść całe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszcności, mogę kawałeczek:D:D
    Zapraszam do ciebie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję gorąco za pozostawienie komentarza :)

Jeśli Twój komentarz się nie pojawił, to znaczy, że nie nadawał się do publikacji. Każdy komentarz, nawet negatywny można napisać kulturalnie.

Czasami komentarz trafia do folderu SPAM, który nie zawsze sprawdzam, więc jeśli komentarz nie był niecenzuralny, a mimo to go nie widzisz, pewnie pojawi się z opóźnieniem.