Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z mięsem i jarzynami.
Ja lubię je robić na obiad jak mi się znudzą tradycyjne dania obiadowe J
Co będzie potrzebne:
- 25 dag mąki (tak jest w przepisie, aczkolwiek ja daję więcej, tak na oko
- 25 dag mięsa wołowego (ja robię z 500 g)
- 1 szklanka mleka
- 1 litr włoszczyzny
- 1 szklanka wody
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- Szczypta soli
- olej do smażenia
- natka pietruszki - 0.5 pęczka
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, zalać gorącą wodą i gotować pod przykryciem. Warzywa oczyścić, umyć, obrać i dodać pod koniec gotowania do mięsa.
- Ugotowane mięso z warzywami wyciągnąć z wywaru, ostudzić i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać zmielone mięso z warzywami oraz majeranek.
- Fix Knorr wymieszać w szklance wody i wleć do mięsa. Dobrze wymieszać. Całość dusić aż farsz zrobi się gęsty i cały płyn odparuje.
- Mąkę przesiać do naczynia, dodać mleko, wodę, jajko, sól i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Patelnie posmarować olejem i dobrze rozgrzać. Wlać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni. Smażyć z obu stron.
- Gotowe naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć. Przed podaniem podgrzać w piekarniku i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję gorąco za pozostawienie komentarza :)
Jeśli Twój komentarz się nie pojawił, to znaczy, że nie nadawał się do publikacji. Każdy komentarz, nawet negatywny można napisać kulturalnie.
Czasami komentarz trafia do folderu SPAM, który nie zawsze sprawdzam, więc jeśli komentarz nie był niecenzuralny, a mimo to go nie widzisz, pewnie pojawi się z opóźnieniem.